ABOUT THE SHOW | BACK TO REPERTOIRE

PRESSBILDER:

Klicka på bilden för att se/ladda ner högupplöst bild

ZARAH LEANDER

BERÄTTELSEN OM HENNES FANTASTISKA OCH FARLIGA LIV

QUOTES:

"WUNDERBAR"
"Fängslande cabaret om och som Zarah Leander"
"Det är intelligent, komiskt, dramatiskt och superproffsigt"

Tony Kaplan, Expressen

"Genom åren har man sett massor av musikaliska artistporträtt av bland andra Piaf, Marlene Dietrich, Jaques Brel och Zarah Leander. Ingen når den kvalitetstopp som Olivia Stevens demonstrerar.

13 år efter genombrottet som Sally Bowles i ”Cabaret” i Malmö är hon tillbaka i Skåne-metropolen. Och som hon har utvecklats! När hon i ord och toner berättar om nazisternas idol på sångens vingar är det knäpptyst i salongen. Det är nämligen en lika fängslande som välbalanserad och välskriven cabaret som Olivia Stevens låter rulla upp från Victoria-scenen.

Vi bevistade smygpremiären igår kväll och kunde konstatera att Stevens inte tar någon direkt ställning för eller emot Zarah Leanders faibless för pengar på bekostnad av anseendet och hennes stupida politiska agerande. Det behövs heller inte. Det räcker med att berätta som det var för att man naturligtvis skulle känna både motvilja och avsky. Men vilket pris fick Zarah betala för sin dans med djävulen, frågar Olivia Stevens plötsligt och sjunger - fritt översatt - som Die Leander: 'Det kanske var ett misstag – men det var underbart'. Jojo.

"Det är intelligent, komiskt, dramatiskt och superproffsigt."
Olivia Stevens visar upp ett imponerande brett register både vad gäller det vokala och en scennärvaro med bländande utstrålning. Det är intelligent, komiskt, dramatiskt och superproffsigt. Så vill ni se en stjärna är det alltså den lilla Victoria-teatern mitt i Malmö som gäller nu. Där får ni en rejäl dos Berliner-luft av en tjej som är helt wunderbar från topp till tå.

Tony Kaplan, Expressen


"Imponerande på Carnegie Hall"
"Kvällens mest vågade expedition var Olivia Stevens framträdande med sånger som gjordes kända av den svenska sångerskan Zarah Leander, som frotterade sig med Nazi gräddan under Hitler regimen, och vars sånger spelades för de allierade trupperna. För en kvinna med judisk härkomst, har Stevens fräckheten att utforska och imitera den en gång så stora stjärnan, och med sin eldiga röst, gör hon ett imponerande framträdande."

William Wolf, New York Calling, About Town NY


"Stevens är ett fynd"
"Den kontroversiella Zarah Leander, var den största stjärnan i Tyskland under Tredje Riket och var Hitlers och Goebbels favorit. Det är genom Olivia Stevens skådespeleri och kraftfulla sång som Leander kommer till liv, Med sin precisa och fullödiga talang berättar Stevens om Leanders liv i sin nya kabaré föreställning Zarah Leander. Hon gestaltar henne med total närvaro, kunskap och intelligens. Stevens – en internationell artist med en gedigen bakgrund inom teater, musikalteater och TV, är ett fynd. Hon tillför verkligen något till stadens kabaré scener med sin Europeiska känslighet, charm och fullödiga, lena röst. Hon är också klok nog att ha några av kabarets mest erkända proffs bakom sig: David Pearl på piano, som fångar tidens musikstil; Eric Michael Gillett som regissör; och, Gillett och James Beaman som hjälpt till med manuset."

Peter Haas, Cabaret Scenes, NY


"En förförisk föreställning"
"Stevens fångar den där rökiga rösten när hon lockar publiken med Vill ni se en stjärna?...Stevens ger ett mörkt och humoristiskt porträtt av skådepelerskan och hennes äventyr...Föreställningen tar upp tankeväckande frågor."

Clive Davis, The Times, London


"Leanders framträdande fängslar"
"Det krävs mer än mod för en artist med judisk härkomst - vars farföräldrar flydde undan förföljelse - att gestalta historien om Hitlers och Goebbels favoritsångerska och Sveriges filmstjärna, Zarah Leander. Det krävs framförallt en enorm skådespelar och sång talang och mångsidighet att övertyga en publik om att det här är ren underhållning - och inget mer. Olivia Stevens...är en skådespelerska och chanteuse, som med sin energi, nerv, djupa röst och överväldigande talang - kan frambringa stående ovationer. Och det var precis vad hon gjorde, till pianisten David Pearls ackompanjemang, i Le Dome, nattklubben under stjärnorna."

Bea Smith, The Independent Press, NJ

"The Manor trollbinds av artistens enorma talang"
"Olivia Stevens...är en skådespelerska och chanteuse, som med sin energi, nerv, djupa röst och överväldigande talang- en kombination av Elizabeth Taylor och Annette Benning- kan frambringa stående ovationer. Och det var precis vad hon gjorde, till pianisten David Pearls ackompanjemang, i Le Dome, nattklubben under stjärnorna...

Med en tacksam nick mot mästerkocken Mitchell Altholtz läckerheter...gick vi upp för den svängda trappen för att uppleva stjärnan på The Manors Cabaret - den ojämförliga Stevens från scen, TV och film. Stevens, kunde, som ingen annan artist på The Manor, underhålla och matta ut publiken på en och samma gång. När hon återfått fattningen, och styrkan igen, ser Manors publik fram emot ytterligare ett framträdande."

Bea Smith, The Independent Press, NJ


"En grandios tolkning"
"Hon sjunger: Vill ni se en stjärna, se på mig! och Zarah Leander återuppstår i sommarnatten."
"Leanders mörka röst, i Stevens grandiosa tolkning, förmedlar både omoralens förträngning och smärta."

Ulf Peter Hallberg, Kvällsposten Expressen

"I den skånska sommarnatten känns det som om Europa verkligen försöker uppfinna sig själv på nytt...när Olivia Stevens (en gång Sally Bowles i Malmö) på Krapperups borg har svensk urpremiär på sin i New York och Avignon prisade Zarah Leander-föreställning. Olivia Stevens kraftfulla sätt att sjunga Zarah Leanders sånger och kåsera kring den svenska sångerskans förvecklingar med nazismen, under porträtt av skånska upplysningsbaroner, skapar remarkabel efterklang åt Nobelpristagarnas reflexioner kring den europeiska identiteten.

Precis som Zarah Leander fogligt lät sig inpassas i Goebbels manipulationsteorier och bokstavligen blev nästan blind av den nazistiska UFA-filmindustrins strålkastare (därav solglasögonen), har Sverige länge levt högt på välståndsprivilegier och utanförskap - en 'blind fläck' beträffande hårda europeiska realiteter.

När jag hör Im Wunderland bei Nacht (I Underlandet om natten) på en verklig bildningsborg - i det anti-intellektuella och smarta Sverige - slår det mig att Leanders mörka röst, i Olivia Stevens grandiosa tolkning, förmedlar både omoralens förträngning och smärta. Sverige har dessvärre inte ens kvar Zarah Leanders kyliga stolthet i förräderiet - den ironiska kommentaren - utan bara den bortskämda divans later.

Bristen på intresse för europeiska frågor och problem, koncentrationen på välståndets spiral av blinda privilegiepositioner och det amerikaniserade levnadssättet - allt bidrar till att ställa oss utanför den lag och mänsklighet som Fuentes, Soyinka och Kertész hänvisar till.

En till USA emigrerad sångerska sjunger Vill ni se en stjärna se på mig! och Zarah Leander återuppstår i sommarnatten som en djävulsk sinnebild för den svenska benägenheten att för egen vinnings skull bortse från 1789 års odödliga principer om att alla faktiskt ska vara lika inför lagen.

I sin andra UFA-film Habanera försmäktar Zarah melodramatiskt i ett olyckligt äktenskap under Puerto Ricos glödande sol. Hennes befriare uppenbarar sig i gestalt av en svensk läkare som ska symbolisera den ariska 'insikten' att nordiska människor trivs bäst med varandra.

Det är som om Nobelpristagarna i Berlin och sångerskan från Brunnby parafraserar en av Zarah Leanders starkaste filmrepliker. Sommarregnet är små, små kalla tårar som änglarna gråter för oss."

Ulf Peter Hallberg, Kvällsposten Expressen


"Den bästa New York debut jag sett på länge"
"Avgudad av somliga, hatad av andra. Den svensk födda sångstjärnan Zarah Leander har förblivit en kontrovesiell figur i över 60 år. I sin beundransvärda föreställning visar Olivia Stevens tydligt prov på den talang som drog så många till Leander. Samtidigt, och det ska hon ha en eloge för, glider hon inte över de mörkare aspekterna av Leanders liv och karriär. Fram växer en person som kanske inte alltid var beundransvärd och omtyckt, men som aldrig upphör att fängsla."

Roy Sanders, Back Stage, NY


"Briljant"
"Olivia Stevens, född i sverige med Judisk bakgrund och baserad i New York, var briljant när hon löste utmaningen att spela Nazi divan Zarah Leander. Med en anti- Marlene Dietrich divas djupa röst och solglasögonen på plats konstaterade hon 'Jag är hellre nummer ett i Tyskland än nummer tio i Hollywood!'."

David Noh, GayCityNews, NY


"Att synas till varje pris- och bli blind på kuppen"
"En glasklar tolkning av en primadonna assoluta"

"En föreställning som på ett skickligt sätt varvar de mest kända, vibrerande, passionerade och även humoristiska sångerna och revynumren Zarah Leander framförde, med tillbakablickar på hennes liv. Här får divan, med Leanders egna ord, ”primadonna assoluta” berätta om sitt liv och söka förklara sina möten med Goebbels och även Hitler. Men här kliver även Olivia Stevens själv in i föreställningen, hon har själv rysk-judiska rötter, och hjälper till att korrigera de uttalanden som Leander gör och det som Leander själv valde att inte ta upp.

När hon kliver upp på scenen känns det som att hon kommer från en annan tid. Olivia gör en övertygande diva tolkning av Zarah Leander, med stark röst, mimik och även gester."

Valdemar Lönneroth, Vänersborgaren

Hur långt är artister villiga att gå för att synas och få stå i rampljuset? Den frågeställningen är ju inte ointressant idag med tanke på alla märkliga former underhållningsprogram där grundidé handlar om att nå publikens gunst och röstas kvar för att kunna uppträda ytterligare en vecka innan man kanske kastas ut på den mörka soptipp som heter bortglömdhet

Tredje Riket
Ett levnadsöde som kanske bättre än något annat illustrerar det tragiska behovet av berömmelse till varje pris är Karlstadstösen med dopnamnet Sara Stina Hedberg, mer känd under artistnamnet Zarah Leander. Hon ko att bli känd och delvis upptäckt mycket genom antinazisten Karl Gerhards försorg, men började under 30-talket att verka Österrike och Tyskland och blev en firad stjärna och filmskådespelare i det Tredje riket. Själv vidhöll hon efteråt att hon alltid varit opolitisk.

Nyanserar
Ur detta liv och även denna dikt, har Olivia Stevens satt samman en föreställning som på ett skickligt sätt varvar de mest kända, vibrerande, passionerade och även humoristiska sångerna och revynumren Zarah Leander framförde, med tillbakablickar på hennes liv. Här får divan, med Leanders egna ord, ”primadonna assoluta” berätta om sitt liv och söka förklara sina möten med Goebbels och även Hitler. Men här kliver även Olivia Stevens själv in i föreställningen, hon har själv rysk-judiska rötter, och hjälper till att korrigera de uttalanden som Leander gör och det som Leander själv valde att inte ta upp.

Aningslöshet
På något sätt får man klart för sig att Leander flöt fram i tillvaron, hon kunde i sin självbiografi ge exempel på en total aningslöshet när det gällde den politiska makten: hon föreslog Hitler vid en bordskonversation att han borde byta frisyr och undrade om propagandaminister Goebbels uppskattade att engelsmännen kallade honom en Machiavelli. Kanske var denna aningslöshet en tacksam mask att hålla fram i efterhand. Utan att moralisera för mycket gestalter Olivia Stevens alla de motsägelser Leanders liv utgör och gör samtidigt hennes val och moraliska tveksamheter till allmängiltiga frågeställningar. Hur långt är vi själva beredda att gå för att söka bekräftelse? Vad hade vi själva gjort i hennes ställe? Vad nazismen står för behöver hon knappast nämna, det räcker med det räcker med uppräknandet av namnen Auschwitz och Bergen Belsen.

Passande metafor
Dessutom är Olivia Stevens och begåvad sångerska med en känsla för Zarah Leanders vibration och typiska gester - och inte helt olik. När hon kliver upp på scenen känns det som att hon kommer från en annan tid. Zarah Leander själv blev nästan blind av att stå i rampljuset. Som Stevens konstaterar är ju det en passande metafor för en blindhet av annan sort som stjärnan visade upp.

Olivia gör en övertygande diva tolkning av Zarah Leander, med stark röst, mimik och även gester. Solglasögonen tvingade divan bära efter för mycket tid i rampljuset."

Valdemar Lönneroth, Vänersborgaren


ARTICLES / INTERVIEWS WITH OLIVIA

Click on an image to read the full article